Web Analytics Made Easy - Statcounter

یکم اردیبهشت سالمرگ سهراب سپهری است؛ اندیشه سهراب باغی از شکوفه‌زاران است به نحوی که شعر او پیام‌آور امید و سروری جاودانه است. ۰۱ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۰:۱۹ استانها کاشان نظرات - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کاشان، یکم اردیبهشت سالمرگ شاعر آب و آیینه، سهراب سپهری است؛ وی در 15 مهر سال 1317 در کاشان دیده به جهان گشود و در یکم اردیبهشت 1359 در تهران دار فانی را وداع گفت؛ سهراب سپهری دارای یک برادر و سه خواهر بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سهراب سپهری شاعر کاشانی شاعر و نقاش مشهور کاشانی است که پدرش کارمند اداره پست و تلگراف کاشان و پدربزرگش نخستین رئیس تلگراف خانه کاشان بود؛ مادر سهراب سپهری نیز «ماه جبین» نام داشت که همچون پدر سهراب سپهری اهل هنر و شعر بود.

حسنا محمدزاده در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم با بیان اینکه سهراب سپهری در میان عامه مردم یکی از محبوب‌ترین شاعران معاصر است، اظهار داشت: اقبال مردمی به معنی تأیید دیگر شاعران و منتقدان نیست و شعرهای سهراب با انتقادهای تند کسانی همچون براهنی، اخوان ثالث و شاملو مواجه شده‌است.

وی ضمن اشاره به انتقاد برخی شاعران از شعر سهراب سپهری افزود: رضا براهنی در انتقاد از دنیای شعری سهراب سپهری تاکید کرده ما باید شاعر این دنیای آشفته و به‌هم‌ریخته باشیم؛ پشت کردن به این دنیا کار درستی نیست و متأسفانه سپهری به این دنیای آشفته پشت کرده است و یا شاعر نامداری چون شاملو اختلافش با سهراب را در موضوع و کاربرد شعر می‌داند و معتقد است من نمی‌توانم وقتی سر آدم‌های بی‌گناه را لب جوب می‌برند، دو قدم پایین‌تر بایستم و توصیه کنم که «آب را گل نکنید».

این شاعر معاصر کاشانی با بیان اینکه با وجود انتقاد از برخی اشعار سهراب سپهری استاد شاملو اشعار این شاعر کاشانی را گاهی بیش از حد زیبا توصیف کرده است، ابراز داشت: فروغ فرخزاد، سیروس شمیسا و شمس لنگرودی قدرت شاعری سهراب را ستوده‌اند به نحوی که شمس لنگرودی معتقد است که سهراب سپهری توانسته است به قله شعر نو دست یابد.

وی گفت: سیروس شمیسا معتقد است که طرد شدن سهراب از طرف برخی شاعران یکی به دلیل مردمی و سیاسی نبودن شعر اوست و دیگر این‌که ساختار ندارد اما این ردیه‌ها مبنای علمی درستی ندارند اما آنچه واضح است آن است که سپهری هم به لحاظ زبان و ساخت و هم به لحاظ بینش و محتوا یک سر و گردن از بقیه بالاتر است و در معرفت‌شناسی به اوج‌هایی رسیده که برای دیگران دست نداده است.

محمدزاده با بیان اینکه یکی از جنبه‌های خاص و منحصر سهراب منظومه‌ فکری و رویکرد عرفانی اوست، تصریح کرد: می‌توان گفت عرفان در شعر مدرن امروز به دنبال اندیشه‌ها و اشعار سهراب سپهری شکل گرفته‌است، هر چند که سهراب به ظاهر با فقه چندان مهربان نیست و دیدن زیبایی نارون را به خواندن فقه ترجیح می‌دهد و این مهم در اشعار او هویدا است.

سهراب سپهری مولوی شعر نوسهراب سپهری؛ شاعر کاشانی که شعر نیما را متحول کرد«کفش‌هایم کو؟»؛ درنگی در زندگی و شعر سهراب سپهری

وی با بیان اینکه عرفان در شعر سهراب سپهری حال و هوایی متفاوت با تجربه‌های گذشته و فضایی کاملا مدرن دارد، تاکید کرد: ما جز از طریق اندیشیدن در گفتار سهراب و بررسی زیر و بم شعر او راهی برای ورود به دنیای روحی‌اش نداریم.

 یکی از برگ‌های زرین کارنامه شعر معاصر 

عبدالرضا مدرس زاده نیز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم ضمن اشاره به چهلمین سالمرگ سهراب سپهری اظهار داشت: توجه به کارنامه ادبی سهراب سپهری هنگامه‌ای مغتنم در بررسی یکی از برگ‌های زرین کارنامه شعر معاصر است که می‌تواند جوینده را به پاره‌ای ارزش‌های عرفانی و اخلاقی‌ که این شاعر بر آن‌ها اتکا و عقیده داشته‌ باشد، رهنمون باشد.

وی با بیان اینکه منش شخصی سپهری در گوشه‌گیری و انزوا و دورماندن از رنگ و ‌آب شهرت است، افزود: اگر چه در زمان حیات او از سوی برخی گونه‌ای هدردادن فرصت شهرت و نام‌جویی تلقی می‌شد، اما اکنون در چهل سال پس از درگذشت او به ما یادآوری می‌کند که این روش و منش حساب‌شده و برآمده از باور شاعر و نتیجه‌بخش بوده‌است هرچند که او به فکر نتیجه نبوده‌است.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه سپهری به شعر نگاهی هدف‌مند برای شکار تصویرها و مضامین ادبی و عرفانی  دارد، ابراز داشت: سپهری به ما یادآوری کرد که نمازعارفانه در دل‌ طبیعت کاری تازه‌ است که افتخار کشف آن به او تعلق دارد و تنها او بود که توانست از جاذبه و زرق و برق شهر بگریزد و در دشت‌ها به دنبال اجاق شقایق و عطر علف باشد.

وی گفت: در روزگار ما که تقریبا با حاکمیت برخی ضدارزش‌ها در سطوح جامعه بشری روبرو هستیم، سپهری آینه‌ای روشن از بینش شایسته انسان معنوی و‌مورد تاکید انسان کامل را پیش روی همگان نگاه داشته‌است که فقط و فقط درنگی کوتاه از همه ما در برابر این آینه کافی است که چون او به کشف و درک برسیم.

مدرس زاده تاکید کرد: سهراب سپهری از آخرین کسانی بود که در عصر دلربایی میوه‌های فرنگی، به طعم توت احترام گذاشت و به جای برج و دُرج، به گلستانه و دشت اردهال وفادار ماند و سرانجام آرام و بی‌صدا از دروازه عمر بیرون رفت.

علی اصغر صائم کاشانی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم با بیان اینکه زنده یاد سهراب سپهری یکی از مشهورترین شاعران شعر نو در جهان به شمار می‌رود، اظهار داشت: سهراب سپهری اگر چه شعر نیمایی می‌سرود و پیرو نیما یوشیج بوده اما در لطافت و ظرافت آفرینش ترکیبات بدیع بی‌بدیل بوده است.

وی با بیان اینکه ما شاعری نداریم که به پای سهراب برسد، افزود: کلام سهراب لطیف و نرم و با با مضامین بسیار عالی، بی‌نظیر و بِکر است و در هر کلمه او مفهوم زیبایی نهفته است که نباید بدون توجه آن را رها کرد؛ ذهن سهراب از کیفیات منطقی تهی نیست و از سرزمین‌هایی که برای ما ناشناخته است، سخن می‌گوید.

این شاعر معاصر کاشانی با بیان اینکه اشعار سهراب سپهری خوب زیستن و خوب بدرود حیات گفتن را یادآور می‌شود، ابراز داشت: اندیشه سهراب باغی از شکوفه‌زاران است به نحوی که شعر او پیام‌آور امید و سروری جاودانه است و هرچه درباره سهراب بگوییم کم گفتیم.

گزارش از مرتضی نجف‌زاده

انتهای پیام/801/ی

R7760/P/S6,1369/CT7

منبع: تسنیم

کلیدواژه: یکم اردیبهشت سهراب سپهری شاعر کاشانی شعر او

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۶۶۳۶۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شعر فارسی فلسطین به دست عرب زبانان نمی‌رسد

امیر حسین هدایتی شاعر و پژوهشگر شعر مقاومت در گفت و گو با خبرنگار مهر در خصوص تعریف شعر مقاومت گفت: تعریف اساسی شعر مقاومت، در واقع توضیح و تبیین شرایط مقاومت در مقابل فشارداخلی و خارجی در یک ملت است. ملتی که تحت فشار یک استبداد داخلی یا تحت فشار یک استعمارخارجی باشد، پدیده مقاومت ادبی از طرف روشنفکران، ادیبان و شاعران شکل می‌گیرد. مثل شعر مشروطه که در واقع و به نحوی یک نوع شعر مقاومت در مقابل استعمار خارجی و دیکتاتوری داخلی بود. ولی بعد از انقلاب اسلامی شعر مقاومت تعریف دیگری پیدا کرد. البته جدا از شعر انقلاب اسلامی که در واقع خودش یک تعریف خاصی از شعر مقاومت دارد، با شروع جنگ تحمیلی و دفاع مقدس یک پدیده دیگری در ادبیات ما با عنوان شعر پایداری به وجود آمد.

وی افزود: اساسا در ادبیات جهان شعر مقاومت تعریف دیگری دارد. مثلا شعرفدریکو لورکا در اسپانیا بر علیه استبداد داخلی و حکومت فرانکو یک شعر مقاومت محسوب می‌شود. محمود درویش هم در فلسطین به عنوان شاعر مقاومت مطرح است . او هم در اشعارش علیه اشغال‌گری و ستمی که بر مردم فلسطین رفته، صحبت می‌کند. مقاومت برای معیارها و مصداق‌های متفاوتی مبارزه می‌کند اما معمولا در اطراف چنین پدیده‌هایی شعر مقاومت شکل می‌گیرد. شعر مقاومت در هفتاد سال گذشته در حوزه و مساله‌ فلسطین جایگاه خاصی دارد. شاعران مقاومت در فلسطین و به خصوص در میان جامعه عرب شهرت زیادی دارند. شاعرانی مثل معین بسیسو، محمود درویش و بدر شاکر السیاب از شاعران پایداری عرب در عراق و در مقابل دیکتاتوری حزب بعث که شهرت بسیاری دارند.

هدایتی در ادامه گفت: فلسطین در کشور ما به عنوان یک ارزش شناخته می شود نه فقط به عنوان شعر مقاومت. پس در بین شاعران ما، مساله فلسطین همچون قیام عاشورا که آن هم در راستای شعر پایداری محسوب می‌شود، به عنوان یکی از ارزش‌های انقلاب اسلامی مطرح است و هر بار که مساله فلسطین جان تازه‌ای می‌گیرد یا انتفاضه‌ جدیدی شکل می‌گیرد، شعر فلسطین و مقاومت نیز در کشور ما هیجان می‌گیرد بین شاعران ما، مساله فلسطین همچون قیام عاشورا که آن هم در راستای شعر پایداری محسوب می‌شود، به عنوان یکی از ارزش‌های انقلاب اسلامی مطرح است و هر بار که مساله فلسطین جان تازه‌ای می‌گیرد یا انتفاضه‌ جدیدی شکل می‌گیرد، شعر فلسطین و مقاومت نیز در کشور ما هیجان می‌گیرد. با توجه به اهمین موضوع فلسطین همایش‌های بسیاری در این حوزه شکل گرفته و شاعران بسیار زیادی در این حوزه مطرح شده اند.

این پژوهشگر شعر مقاومت با اشاره به طوفان الاقصی ادامه داد: درسالی که گذشت، با اتفاقاتی که در فلسطین بعد از طوفان الاقصی افتاد، یک موج بسیار عجیبی در شعر فلسطین شکل گرفت. یکی به انگیزه مقاومت و یکی هم به دلیل شرح مظلومیتی که در غزه وجود داشت. کشتار بی رحمانه‌ای که توسط صهیونیست‌ها شکل گرفت، وجدان‌هایی را به درد آورد که طبیعتا شاعران هم از این قاعده مستثنی نبودند و حتی شاعرانی که پیش از طوفان الاقصی دغدغه‌ شعر مقاومت را نداشتند، وارد این عرصه شدند و یک موج بسیار گسترده‌ای درباره شعر فلسطین به نمایش گذاشته شد.

هدایتی به بیانات مقام معظم رهبری در خصوص ترجمه اشعار ایرانی به عربی اشاره کرد و گفت: با توجه به گستردگی رسانه در سال‌های اخیر، موج ادبی با موج رسانه‌ای همراه شده است و طبیعتا یک انقلابی در شعر مقاومت فلسطین و در شعر فارسی درباره فلسطین شکل گرفته است. تا آنجایی که اطلاع داریم در شعر عرب و ادبیات عرب هم، استقبال گسترده‌ای به سمت شعر مقاومت به وجود آمد که مقام معظم رهبری هم بر ترجمه‌ آن آثار توصیه کردند. اما مبنای بحث ایشان این بود که شعر مقاومت ما هم باید به زبان‌های دیگر ترجمه شود و این همه شعر که درباره فلسطین نوشته شده، متاسفانه به دست عرب زبانان و حتی مردم فلسطین نمی‌رسد.

وی افزود:عرب زبانان نمی توانند با زبان فارسی ارتباط بگیرند و ترجمه جدی هم از این شعرها وجود ندارد. در گذشته روزنامه‌هایی مثل الوفاق شعرهایی که در ادبیات شاخص بود، ترجمه می‌کردند و در آن روزنامه‌ها منتشر می‌شد که آن هم متاسفانه دنبال نمی‌شود و از شعر فارسی که جدی‌ترین شعر را درباره فلسطین در چهل سال گذشته یا حتی قبل از آن دارد، به دست عرب‌زبانان نمی‌رسد. ناگفته نماند که غنای شعر فارسی در جاهایی از خود ادبیات عرب بالاتر، برجسته‌تر و از درون‌مایه‌های گسترده‌تری برخوردار است. شعرهایی با درون مایه‌هایی از خشم، اندوه، مقاومت است و همچنین امید به پیروزی و مسلم دانسته شدن شکست رژیم صهیونیستی در ادبیات ما بسیار چشمگیر است و شاید بسیاری از شاعران عرب را به آزاد شدن سرزمین فلسطین و قدس شریف امیدوار کرده است.

رزمندگان عرب باور کردند که می شود در مقابل ظلم صهیون ایستاد. در حالی که قبلا تنها هدفشان این بود که با کشته شدنشان نشان دهند که به آن‌ها ظلم شده و انتفاضه فقط این بود که مثلا چند سنگ پرتاب شود و به مردم دنیا بگویند که ما هستیمهدایتی در ادامه سخنان خود گفت: اگر زبان فارسی بتواند خودش را به دست عرب‌زبانان شعر مقاومت و دوست‌داران شعر مقاومت برساند، متوجه خواهند شد که چهل سال است که این امید و تلاش در شعر مقاومت و ادبیات فارسی ایران وجود دارد. انگیزه‌های پیروزی رزمندگان ما در جبهه‌ مقاومت با شاعران مقاومت تقویت می‌شود و رزمندگان عرب باور کردند که می شود در مقابل ظلم صهیون ایستاد. در حالی که قبلا تنها هدفشان این بود که با کشته شدنشان نشان دهند که به آن‌ها ظلم شده و انتفاضه فقط این بود که مثلا چند سنگ پرتاب شود و به مردم دنیا بگویند که ما هستیم و کشور ما اشغال شده است، بدون اینکه امیدی داشته باشند و این قدرت شعر است. سروده‌های ارزشمندی سروده شد و ترانه های مقاومت زبانزد عام و خاص شد. در مقابل این پیروزی یک شکست هم وجود دارد و آن این است که مسؤولین فرهنگی در عرصه رسانه و کتاب و ترجمه برای رساندن این شعرها به دست مردم فلسطین کاری انجام نداده‌اند.

این شاعر حوزه مقاومت در پایان درباره اهمیت و رشد آثار شعر مقاومت گفت: سمینار و همایش هایی تحت عنوان شعر به زبان فارسی به اندازه کافی برگزار شده و اشعار به اندازه کافی شنیده شده‌اند. آنچه اهمیت دارد این است که سمینارها به صورت بین‌ المللی برگزار شود ‌تا به گوش حق‌طلبان برسد و از همین‌جا اهمیت پیوند شعر با رسانه نیز دیده می‌شود. طبیعتا چون کمیت اشعار بالا رفته نمی‌توانیم بگوییم کیفیت بالاتری هم دارند . اما با توجه به تعداد اشعار باید از بین آن‌ها گزیده‌ای انتخاب شوند که شاعران برجسته و اشعار برجسته شناخته شوند، ضمن اینکه کمیت زیاد اشعار خودش ارزشمند و محرک مقاومت است.

کد خبر 6093757 الناز رحمت نژاد

دیگر خبرها

  • شعر فارسی فلسطین به دست عرب زبانان نمی‌رسد
  • فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (12 اردیبهشت)
  • سهراب سپهری و سیمین دانشور مهمانان امسال نشر فیل در نمایشگاه کتاب
  • اختصاص ۶۵ میلیارد ریال جایزه کم‌مصرفی به مشترکان کاشانی
  • فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (11 اردیبهشت)
  • باغ هنر با دو رویداد آغاز شد
  • باغ هنر با ۲ رویداد «امید فردا» و «تصویر یک پایان» آغاز شد
  • اول سلام بعد تاج‌گذاری در کاخ اختصاصی
  • عاملان درگیری در بیمارستان کاشانی اصفهان دستگیر شدند + فیلم
  • عاملان درگیری در بیمارستان کاشانی اصفهان دستگیر شدند