Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-01@12:52:13 GMT

اخوان ثالث؛ چاووشی‌خوان کاروان غم ها

تاریخ انتشار: ۴ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۹۱۹۱۴۸

اخوان ثالث؛ چاووشی‌خوان کاروان غم ها

چهارم شهریورماه یادآور شاعر شهیر پارسی‌گو، مهدی اخوان‌ثالث است. (م. امید) را به درستی شاعر «حماسه شکست» خوانده‌اند، چراکه نومیدی از مضامین اصلی و تکرار شونده اشعار اوست. در قطعات گوناگون اخوان، ازجمله «زمستان» و «کتیبه»، این ویژگی بسیار نمایان و برجسته است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، اخوان‌ثالث که به «چاووشی‌خوان کاروان غمان زمان» معروف است به عرصه‌هایی در شعر نو دست یافت که کمتر کسی را توانایی دست یافتن به آن‌ها بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اخوان، در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه چرا می‌نویسد، گفته است: برای این می‌نویسم که بدانم کیستم و در کجای عصر و زمانه خود هستم. بدانم که آیا هنوز هستم، هنوز زنده‌ام؟ چون به اعتقاد من «هستن» تنها در همین کسوت خلق خود بودن و از هوا، آب و نان، سهمی برگرفتن نیست.

این نوشته اخوان، گویای آن است که شاعر جدا از شعر خود نیست؛ بلکه شعر، خودِ زندگی شاعر است. اگرچه (م. امید) به این سخن در پاره‌ای از نوشته‌هایش، باور ندارد؛ اما باید پذیرفت که این شاعر بزرگ در این فقره به خطا رفته است، چراکه شعر عصاره زندگی و جویبار لحظه‌ها و زیست آنی و تاریخی شاعر است.

با توجه به شناخت شاعر از ادبیات کلاسیک ایران، شعر او -که باید تابلوی زندگی بدانیم-، چکیده‌ای از تاریخ ایران زمین است. از زردشت، مزدک و مانی گرفته تا محمد مصدق و مردادماه سی‌ودو، همه در شعر این شاعر جاری و ساری هستند. در حقیقت، دفترهای شعر این شاعر را باید اوراقی از نگاشته‌های تاریخی وی در توصیف و تصویر احوال ایران و ایرانی‌ها دانست.

تأیید مدعای این سخن آن است که به باور و بیان بسیاری از منتقدان، شعر اخوان، مشخص‌ترین شعر معاصر است که شکست سیاسی و اجتماعی را به عمیق‌ترین شکل ممکن بیان می‌دارد. شرایط و زمانه‌ای که وی خصوصاً دوران جوانی خود را در آن سپری کرد به خوبی نمایان‌گر آن چیزهایی است که بر او و هم‌نسلان وی رفته است؛ از التهاب و شور و شوقِ تغییر گرفته تا اضطراب و سرخوردگی و نفرین بر تقدیر، چنان که جایی آرزوی پیدا شدن اسکندری را دارد تا شاید این چرخه ملال‌آور پر تضاد را به آتش کشد.

آنچه اخوان‌ثالث از خود بر جای گذاشت، یقیناً آینه تمام‌نمای همه اتفاقاتی است که بر جامعه و زیست ایرانی رفته است؛ نظیر جریان مدرنیسم سیاسی، اجتماعی و ادبی، خفقان و استبداد رضاخان، سال‌های شکوفایی ۱۳۲۰ تا ۱۳۳۲ و نهایتاً کودتا و تبعید رهبر نهضت ملی به احمدآباد.

هنوز از لذت و شهد این سرزمین چیزی نصیب مردمان نشده بود که در عرصه سیاسی با کودتای نظامی، باغ بهاران آزادی اسیر چکمه‌های سرمای بیدادگران شد. از این پس آنچه بر روح و روان شاعر جاری است، حسرت، یأس و نافرجامی آرزوی آزادی است که باید بر آن مرثیه سرود، به این دلیل شعر اخوان مرثیه‌گوی وطن خود می‌شود. این یأس چنان در او ریشه دوانید که گوشه‌گیرش می‌کند و انتظار بهبودی اوضاع را بیهوده می‌داند.

ابیاتی با مضمون ناامیدی در شعرِ او کم نیست:

دیدی دلا که یار نیامد
گرد آمد و سوار نیامد!

همچنین ابیاتی از این دست نیز دارد که بیشتر مضمون‌پردازی است تا وصفِ حال:

مرا به غم گذرد «حال» چون «گذشته» ولی
امیدوار به «آینده‌» ام هنوز عماد!

اخوان جاهایی با واژه امید و نامِ قلمی‌ِ خویش نیز بازی‌کرده:

نومید و نومیدم و نومید
هرچند که خوانند «امید» م!

او جایی نیز نومیدیِ خود را بازتابی از زمانه و وضعِ روزگار می‌داند، نه خصیصه‌ای ذاتی:

من نه خوش‌بینم نه بدبینم
من شد و هست و شود بینم!

اما آیا بدبینی او بدبینی به معنای فلسفی کلمه بود؟ از متن شعرهایش چنین برمی‌آید که خیر. در انتهای شعر «قاصدک» که به گمان بسیاری، مشخص‌ترین تصاویر یأس شاعر در آن نمایان است، خطاب به قاصدک چنین می‌گوید:

آیا خبری هست هنوز؟
مانده خاکستری گرمی، جایی؟
در اجاقی طمع شعله نمی‌بندم، خردک شرری هست هنوز؟

این شعر بیانگر این موضوع است که شاعر هنوز هم به‌رغم ناامیدی، مشتاق به امیدی است که شاید بتوان به هرم گرمای آن دل بست و از نورش همچون لحظه لحظه زندگی سود برد. جمع این لحظات که در نهایت تنها فرصت زندگی است را باید دوست داشت و مرگ را که همتای تاریکی است، باید دشمن داشت و چه بدتر از مرگ به دست یأس و نومیدی!

اخوان لحظات زندگی را شکار کرده و هر دم در این لحظات، زندگی را لمس و احیا می‌کند. او در قامت پیامبری سفیدپوش به مصاف تاریکی و تباهی استبداد می‌رود و از سرمایی که نفس‌ها را حبس کرده و سلام‌ها را بی‌پاسخ گذاشته است، پناه می‌برد به چراغ و نور که او را به دنیای نجابت و پاکی می‌برد. وی دوای درد پوچی و نیستی را در دمیدن لحظه‌های حیات و همچون خیام، فلسفه زندگی را در یافتن و درک کردن این لحظات می‌داند؛ چنان که در موخره «از این اوستا» نوشته است: خیام به همین دلیل دنیا را مسخر کرده و در مرتبه‌ای کمتر، حافظ چنین فتحی نموده است.

در ذهن و بیان اخوان‌ثالث ایران و تاریخ کهن آن، جایگاه ویژه‌ای دارد. پیامبرش را بیشتر از هر پیغامبر دیگری ارج می‌نهد؛ چراکه زردشت در عصر کشتار می‌تواند جلوه زیبایی از انسانیت باشد. از این‌رو که نه کسی را کشت و نه دستور به کشتن داد:

نه کشت و نه دستور به کشتن داد
از اینروس هم معتبر دوست دارم!

اخوان، برای اهالی شعر و ادب، جایگاهی ویژه داشته و به داوری اهل فن، بی‌گمان از بزرگ‌ترین پارسی‌گویان شعر معاصر است. وی به شهادت شعرها و نوشته‌هایش، تسلط کم‌نظیری بر شعر و ادبیات معاصر ایران داشته و در واقع بررسی شعر معاصر پارسی بدون فهمیدن و درک جایگاه اخوان‌ثالث امکان‌پذیر نیست. این شاعر بزرگ در چند دهه فعالیت هنری آثار گران‌قدری از خود بر جای گذاشته است.

کد خبر 517161

منبع: ایمنا

کلیدواژه: مهدی اخوان ثالث آرامگاه مهدی اخوان ثالث اخوان ثالث اشعار مهدی اخوان ثالث شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق اخوان ثالث

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۹۱۹۱۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حذف شرط پرداخت عوارض آزادراهی برای صدور بیمه شخص ثالث

رئیس کل بیمه مرکزی در بخشنامه ای به صنعت بیمه شرط صدور بیمه نامه شخص ثالث بعد از تسویه بدهی عوارض آزادراهی را لغو و تأکید کرد: شرط اخذ مفاصاحساب بدهی‌های ناشی از عوارض آزادراهی از متقاضیان خدمات بیمه شخص ثالث توسط شرکت‌های بیمه گر لغو شد.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی بانک و بیمه

دیگر خبرها

  • برگزاری مراسم گرامیداشت فردوسی ترکمن‌ها در همه شهرستان‌های گلستان
  • ۱۷ نقطه از گلستان میزبان برنامه‌های دویست و نود و یکمین سالروز تولد مختومقلی فراغی است
  • حذف شرط پرداخت عوارض آزادراهی برای صدور بیمه شخص ثالث
  • برگزاری مراسم گرامیداشت تولد مختومقلی فراغی شاعر ایرانی قوم ترکمن در همه شهرستان‌های گلستان
  • برگزاری مراسم گرامیداشت تولد مختومقلی فراغی شاعر شعر ترکمن در همه شهرستان‌های گلستان
  • شاعر نیشابوری برگزیده ششمین کنگره ملی شعر خلیج فارس
  • از ایران تا پاکستان/ شعر شاعر پاکستانی در استقبال از غزل رهبر انقلاب
  • شعر شاعر پاکستانی در استقبال از غزل رهبر انقلاب
  • اعتراف «آسترازنکا» برای اولین‌بار درباره عوارض جانبی خطرناک واکسن خود
  • فریاد خوان کوادرادو در جشن قهرمانی اینتر: هرکس نَپرد، یوونتوسی است! + فیلم